Στο Μονοπάτι της Ηρώ την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στα Πολιτικά Ευβοίας.

                 

Ο «Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Πετρούπολης» την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει Πεζοπορική – Ορειβατική  εκδρομή στα Πολιτικά Ευβοίας στο Μονοπάτι της Ηρώ

 Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 • Συνάντηση στις 7:00 και αναχώρηση από την πλατεία Ηρώ στις 7:15.
 • Θα πραγματοποιηθούν δύο διαδρομές.
 • Η μικρή διαδρομή θα έχει διάρκεια από 1 ½  με 2  ώρες (   χιλ.) και Υ.Δ. +200μ.
 • Η Μεγάλη Διαδρομή θα έχει διάρκεια από 3 ώρες μέχρι 4 ώρες Υ.Δ. +412μ. (Μορφή διαδρομής μονοπάτι, δασικός δρόμος Χωματινος εποχικής βατότητας)
 • Απαραίτητος εξοπλισμός για την μεγάλη διαδρομή: Ορειβατικό παπούτσι, Μπατόν,  καπέλο.
 • Δυο λόγια για το μονοπάτι Το μονοπάτι αυτό είναι ιδέα και δημιούργημα της Ηρώς Μαραγκού.  Που πάλεψε και έχασε τη μάχη μετά από τέσσερα χρόνια με τον καρκίνο. Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του μονοπατιού θα δοθούν στην εκκίνηση της πεζοπορίας.
 • Για το Φαγητό θα εξαρτηθεί από τον καιρό αν είναι καλός θα πάμε σε ταβέρνες παραλιακά για να υπάρχει η δυνατότητα και για το τελευταίο μπάνιο στην θάλασσα. Αν ο καιρός δεν το επιτρέψει, στα Πολιτικά θα υπάρχει η δυνατότητα να γεύμα στις τοπικές ταβέρνες και να πιούμε ένα καφέ στην καταπράσινη πλατειά του χωριού.
 • Επίσκεψη στον Πύργο των Πολιτικών
 • Αναχώρηση  στις 17:00.
 • Την  Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 21:30 θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την Ορειβατική διαδρομή.
 • Το κόστος για τη μεταφορά είναι 12€ για τα μέλη του Συλλόγου και 14€ για τα μη μέλη.
 • Λόγω της μεγάλης συμμετοχής μέχρι τώρα σε όλες τις πεζοπορίες, παρακαλούσαμε να γίνουν έγκαιρα οι δηλώσεις συμμετοχής καιη εξόφληση αυστηρά μέχρι την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου. Όποιος δεν έχει εξοφλήσει έως την Πέμπτη θα μπαίνει αυτομάτως στην αναμονή. Για να υπάρχει η δυνατότητα να γίνει έγκαιρα ο προγραμματισμός για τον ακριβή αριθμό των πούλμαν. Για ακυρώσεις που θα γίνουν μετά την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου δε θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων διότι θα έχουν κλειστεί τα πούλμαν.
 • Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συλλόγου Μ. Μπότσαρη 5 και στο τηλέφωνο 6948522375 (Ώρες επικοινωνίας Δευτέρα – Παρασκευή 17:00 – 22:00).
 • Πληροφορίες για την Πεζοπορία στο τηλ.: 6973632190.

Περισσότερες Πληροφορίες

Μονοπάτι της ΗΡΩ

Το βουνό που υψώνεται πάνω από τα Πολιτικά και αγναντεύει το βόρειο Ευβοϊκό, μέσα σε πλούσια βλάστηση και κοντά σε ένα γάργαρο ρέμα, βρίσκεται το μονοπάτι που κάποτε συνέδεε το χωριό με ένα νταμάρι. Σήμερα «το μονοπάτι της Ηρώς» μας αποκαλύπτει την ιστορία του τόπου, αλλά πολύ περισσότερο, μας φανερώνει μερικά ανεκτίμητα σημάδια από τον αγώνα της ανθρώπινης ψυχής ενάντια στο θάνατο.

Η Ηρώ Μαραγκού, έδωσε μάχη με τη χειρότερη μορφή καρκίνου και ηττήθηκε πριν κλείσει τα 30. Αφού είχε γυρίσει όλα τα βουνά της Ελλάδας, όνειρό της πλέον ήταν να ζωντανέψει το μονοπάτι αυτό με την ωραία θέα, που κάποτε χρησιμοποιούσε ο προπάππους της για να φέρνει ασβέστη από το νταμάρι που βρισκόταν στην κορυφή.

Άρχισε να ερευνά την ιστορία του και να γράφει, συνέστησε μια ομάδα για τον καθαρισμό και τη σηματοδότηση και μάζευε υλικά για τη διαμόρφωσή του. Μαζί με την ομάδα των εθελοντών «έριχναν» καθημερινά πολλή δουλειά μέχρι που την Ηρώ «χτύπησε» η κακιά ασθένεια. Το μονοπάτι ολοκληρώθηκε, αλλά λίγες μέρες πριν την πρώτη οργανωμένη ανάβαση, η Ηρώ ξεκίνησε για τη δική της «ανάβαση», για πολύ ψηλότερα. Το όραμα της Ηρώς όμως πραγματώθηκε και το μονοπάτι «ζωντάνεψε». Στο μικρό θεατράκι που χτίστηκε από τους εθελοντές για να θυμίζει αυτήν την ιστορία, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ενώ το μονοπάτι είναι πάντα ανοιχτό με τη φροντίδα του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας, των εθελοντών και φυσικά της οικογένειας Μαραγκού. Κάθε πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου πραγματοποιείται μια ομαδική ανάβαση-πεζοπορία στις δύο διαδρομές: η πιο απαιτητική είναι κυκλική, 10 χιλιομέτρων και διάρκειας 4 ωρών περίπου με ανώτατο υψόμετρο 480μ. Η δεύτερη, πιο εύκολη φτάνει μέχρι τον Αη-Γιώργη κι επιστρέφει από τον ίδιο δρόμο σε περίπου τρεις ώρες και είναι κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Πύργος Πολιτικών Ευβοίας

Στο κέντρο του χωριού Πολιτικά της Εύβοιας δίπλα στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος υπάρχει ένας επιβλητικός μεσαιωνικός τετράγωνος πύργος.

O πύργος είναι κατασκευή του 13ου αιώνα. Οπότε, σε αντίθεση με τους περισσότερους από τους υπόλοιπους πύργους της Εύβοιας, είναι φράγκικος και όχι ενετικός. Μετά το 1204, οι Φράγκοι κατακτητές επέβαλαν στην Εύβοια ένα ιδιότυπο φεουδαρχικό σύστημα. Το νησί χωρίστηκε σε τρία τιμάρια που διοικούνταν από τους τριτημόριους, υποτελείς του Λατίνου αυτοκράτορα. Το τριτημόριο της Εύβοιας πέρασε στους Ενετούς μετά το 1383.

Πρόκειται για ένα τυπικό πύργο της Εύβοιας της Φραγκοκρατίας. Έχει έντονα αμυντικό χαρακτήρα. Υπήρξε, όπως όλοι οι παρόμοιοι πύργοι, έδρα του ευγενούς στον οποίο είχε παραχωρηθεί η γύρω περιοχή με αντάλλαγμα συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις.  Στο ισόγειο αποθηκεύεται η αγροτική παραγωγή από τα κτήματα που καλλιεργούν οι πάροικοι. Στον πρώτο όροφο συναθροίζονται ο φεουδάρχης και οι υποτελείς του, ενώ οι υπηρέτες, οι τεχνίτες, οι αγρότες και η φρουρά ζουν γύρω από τον πύργο για λόγους προστασίας. O πύργος ανακαινίστηκε πρόσφατα. Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο 2013. Είναι πλέον σε πολύ καλή κατάσταση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s