Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Πετρούπολης θα πραγματοποιήσει ανάβαση στα Ύδατα Στυγός στο Χελμό.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

 • Συνάντηση στις 6:15 και αναχώρηση από την πλατεία Ηρώ στις 6:30.
 • Θα πραγματοποιηθούν δύο διαδρομές  μία μικρή και μία μεγάλη διαδρομή και οι δύο θα ξεκινήσουν μαζί από το ίδιο σημείο αλλά θα χωριστούν από την αρχή.  
 • Η μικρή διαδρομή (Υψόμετρο 1154μ. )θα φτάσει στις όχθες του ποταμού, όπου θα γίνει προσπάθεια για να προσεγγίσουμε τους καταρράκτες, (θα εξαρτηθεί από την στάθμη του νερού). Στην συνέχεια η μικρή διαδρομή θα συνεχίσει για την βρύση της Γκόλφως, και επιστροφή από την ίδια διαδρομή. Διάρκεια 2 με 3 ώρες,  υψομετρική διαφορά (Υ.Δ. +176μ. -129μ.)και η απόσταση 9,5χιλ.
 • Η μεγάλη διαδρομή θα ακολουθήσει διαφορετική διαδρομή μέχρι τα Ύδατα Στυγός στα 2020μ. υψόμετρο (3,7χιλ. σε δασικό δρόμο και άλλα 3,5χιλ. σε μονοπάτι  συνολικά 14,5χιλ. με την επιστροφή από την ίδια διαδρομή). Θα έχει διάρκεια 5 με 6 ώρες.  Υ.Δ. + 866μ. Η μεγάλη διαδρομή είναι μία δύσκολη και απαιτητική διαδρομή, πιθανό να μην  μείνει χρόνος για όποιον την ακολουθήσει για φαγητό στο χωριό  Ζαρούχλα.
 • Για να είμαστε σε θέση να ακολουθήσουμε  την μεγάλη διαδρομή καλό είναι να έχουμε τον απαραίτητο  βασικό τουλάχιστον  Ορειβατικό  εξοπλισμό, που αποτελείται από: Ορειβατικό παπούτσι, Μπατόν, αδιάβροχο, σακίδιο.
 • Ακόμη όσοι συμμετέχουν στην μεγάλη διαδρομή καλό θα είναι να έχουν κάτι φαγώσιμο και νερό μαζί τους.
 • Στο χωριό Ζαρούχλα θα υπάρχει χρόνος για καφέ και φαγητό, ακόμα όποιος επιθυμεί μπορεί να έχει το δικό του φαγητό μαζί.
 • Αναχώρηση  στις 17:00 για Πετρούπολη.
 • Το κόστος για τη μεταφορά είναι 16€ για τα μέλη του Συλλόγου και 18€ για τα μη μέλη. Όποιος έρθει με δικό του μέσο το κόστος είναι 5€. 
 • Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου  στις 21:00 στα γραφεία του Συλλόγου Μ. Μπότσαρη 5, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την πεζοπορική διαδρομή.
 • Παρακαλούσαμε να γίνουν έγκαιρα οι δηλώσεις συμμετοχής και η εξόφληση αυστηρά μέχρι την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου. Όποιος δεν έχει εξοφλήσει έως την Παρασκευή θα μπαίνει αυτομάτως στην αναμονή. Για να υπάρχει η δυνατότητα να γίνει έγκαιρα ο προγραμματισμός. Για ακυρώσεις που θα γίνουν μετά την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου δε θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων διότι θα έχουν κλειστεί τα πούλμαν.
 • Λόγω πανδημίας στο Πούλμαν ακολουθούμε τις οδηγίες παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια όλων. Επομένως υποχρεωτικά  όλοι με μάσκα, με πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νοσήσης μαζί μας και ράπιντ τεστ όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι.  
 • Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συλλόγου Μ. Μπότσαρη 5 και στα τηλέφωνα6948522375, 6973960312 (Ώρες επικοινωνίας Δευτέρα – Παρασκευή 18:00 – 20:00).
 • Πληροφορίες για την Πεζοπορία στο τηλ.: 6973632190.

Η φόρμα ηλεκτρονικής εγγραφής είναι εδώ: https://forms.gle/SADbj3RM2UKDJpfr7

Η βρύση της Γκόλφως έγινε γνωστή από την κινηματογραφική ταινία “Γκόλφω”  του Σπύρου Περεσιάδη. Ελληνική δραματική βουκολική κινηματογραφική ταινία που γυρίστηκε το 1954 και προβλήθηκε στις αίθουσες το 1955. Η βρύση είναι πετρόχτιστη, βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι, στα 1.300 μέτρα μέσα στο πλούσιο ελατόδασος.

Ύδατα Στυγός το Αθάνατο Νερό είναι οι  πηγές του ποταμού Κράθη στον Χελμό. Κατά την μυθολογία εκεί βούτηξε τον Αχιλλέα  η μητέρα του Θετιδα και έγινε άτρωτος, αλλά τον κρατούσε από την φτέρνα και έμεινε το μοναδικό τρωτό σημείο στο σώμα του. Η Στύγα ήταν Ωκεανίδα είχε το παλάτι της στα Τάρταρα  την φυλάνε μέρα νύχτα δράκοι ακοίμητοι. Πίστευαν ότι τα νερά της πηγής έβγαιναν από εκεί, από τα Τάρταρα. Έλεγαν πως όποιο ον ζωντανό έπινε από το νερό της πέθαινε, και οποιοδήποτε μέταλλο το βουτούσαν στα νερά της έλιωνε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s