Τι είναι η Αγωνιστική Αναρρίχηση.

Ενημερωτικό για την Αγωνιστική  Αναρρίχηση

 Θεωρούμε ότι είναι μία καλή ευκαιρία για όλους να μάθουμε περισσότερα για το άθλημα της Αγωνιστικής Αναρρίχησης. Όσοι έχουν μπει στην διαδικασία των αγώνων γνωρίζουν αρκετά  για το άθλημα όμως οφείλουμε να ενημερώσουμε και όσους κάνουν τα παιδιά τους τα πρώτα τους βήματα. Για  να έχουν μία ολοκληρωμένο εικόνα για το άθλημα ανεξάρτητα με το αν κάποιο παιδί θα ασχοληθεί με το αγωνιστικό κομμάτι.

Η αγωνιστική αναρρίχηση αφορά στην αναρρίχηση των αθλητών σε ειδικά διαμορφωμένους τεχνητούς αναρριχητικούς τοίχους, με συγκεκριμένες διαστάσεις και προδιαγραφές, σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, που αναπαριστούν το φυσικό ανάγλυφο του βράχου. Οι τοίχοι είναι εξοπλισμένοι με τεχνητά πιασίματα, ο τρόπος τοποθέτησης των οποίων χαρακτηρίζει και τη δυσκολία κάθε διαδρομής.

Η αγωνιστική αναρρίχησης θεωρείται ατομικό άθλημα, στους αγώνες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα (Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδος «Αθ. Λευκαδίτης») σε ομαδικό επίπεδο βγαίνει ο Σύλλογος που κατακτά το Πανελλήνιο και το Κύπελλο με βάση την βαθμολογία που συγκεντρώνουν οι αθλητές τους σε όλους τους αγώνες σε κάθε άθλημα της αγωνιστικής αναρρίχησης. Ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος το 2018 και 2019 κατάκτησε το Κύπελλο Ελλάδος.

Οι επιτυχίες του συλλόγου αναλυτικά σε παλιότερο άρθρο στο site θα τις δείτε εδώ

https://pospetroupolis.gr/2019/11/01/%ce%ba%cf%85%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%bf%cf%8d%cf%87%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-2019-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd/

  • Βράβευση του Συλλόγου στις 26/1/2020 για τις επιτυχίες του 2019:

https://pospetroupolis.gr/2020/01/26/%ce%b2%cf%81%ce%ac%ce%b2%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83/

Κατηγορίες Αγώνων

Οι αθλητές παίρνουν μέρος  σε τρεις κατηγορίες αθλημάτων :

  • Αγώνες Δυσκολίας: Στους αγώνες δυσκολίας οι αθλητές αναρριχώνται επικεφαλής, δεμένοι και ασφαλισμένοι από κάτω, όπου κάθε σετάκι περνιέται διαδοχικά σύμφωνα με τους κανονισμούς. Η θέση του κάθε αθλητή καθορίζεται από το ύψος που καλύπτεται (αριθμός τεχνητών πιασιμάτων που έχει χρησιμοποιήσει ο κάθε αθλητής). Στις κατηγορίες Παίδες και Κορασίδες Β, Γ και Δ οι αθλητές αναρριχώνται top-rope, με το σχοινί από πάνω.
  • Αγώνες bouldering: Οι αγώνες αποτελούνται από ένα αριθμό τεχνικών προβλημάτων. Οι αθλητές αγωνίζονται χωρίς να είναι ασφαλισμένοι με σχοινί, καθώς αγωνίζονται σε χαμηλό ύψος, πάνω από στρώματα που προστατεύουν σε περίπτωση πτώσης. Το σύνολο των επιτυχώς ολοκληρωμένων προβλημάτων, σε συνάρτηση με τον αριθμό των προσπαθειών κάθε αγωνιζόμενου δίνει την τελική κατάταξη του αγώνα.
  • Αγώνες ταχύτητας: Ο αγώνας επιχειρείται από αθλητές που αναρριχώνται top-rope, δηλαδή με το σχοινί από πάνω. Ο χρόνος που επιτυγχάνεται από τον αθλητή για την ολοκλήρωση της διαδρομής καθορίζει τη θέση του σε κάθε γύρο του αγώνα.
  • Δείτε εδώ αναρρίχηση στην πίστα του Συλλόγου:

Ευθύμης  –  https://youtu.be/f0TptF46fGo

Νικήτας – https://youtu.be/dff61A86QQk

Όσοι έχουν υλικό φωτογραφικό και βίντεο από αναρρίχηση (αγώνες, διαδρομές στο Σύλλογο και από αναρρίχηση βράχου) και επιθυμούν να δημοσιεύσουμε βίντεο στο κανάλι του Συλλόγου, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Κυριαζή Χρύσανθο στο 6973632190.

  • Δείτε εδώ αναρρίχηση από κορυφαίους αθλητές στον κόσμο:

Adam Odra VS Alex Megos  2019 lead climbing https://youtu.be/7Agd_CaHznE

Γυναίκες TOP 5 Female Climbers:  https://youtu.be/elIJI_1qtCI

Adam Odra VS Alex Megos  Boulder:   https://youtu.be/wuXAqVR_1NE

Ταχύτητας Αγώνες Αναρρίχησης – Speed:  https://youtu.be/n4n6xfu8VDU

Αγώνες

Επίσημοι αγώνες αγωνιστικής αναρρίχησης Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) για την Ελλάδα θεωρούνται οι παρακάτω αγώνες:

Α. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγωνιστικής Αναρρίχησης

1ος αγώνας στο αγωνίσματα ΔυσκολίαςΜε αγώνες πρόκρισης για τους αθλητές πριν φτάσουν στο Πανελλήνιο. μπορούν να πάρουν μέρος από την κατηγορία Παίδες Β και μεγαλύτεροι.

2ος αγώνας αγώνισμα Boulder : Πραγματοποιείτε χωρίς πρόκριση, όλοι οι αθλητές μπορούν να πάρουν μέρος από την κατηγορία Παίδες Β και μεγαλύτεροι.

3ος αγώνας Ταχύτητας Από το 2019 δεν πραγματοποιείτε πλέον στην Ελλάδα λόγω ελλείψεις πίστας με προδιαγραφές τέτοιες που να μπορεί σωστά να γίνει ένας αγώνας ταχύτητας τελευταίος αγώνας πραγματοποιήθηκε στον Αλμυρό το 2018.

Β. To  Kύπελλο «Αθ. Λευκαδίτη» Αγωνιστικής Αναρρίχησης.  Όλοι οι αθλητές μπορούν να πάρουν μέρος από την κατηγορία Παίδες Δ και μεγαλύτεροι, χωρίς προκριματικούς αγώνες.

1ος Αγώνας Κυπέλλου –  Δυσκολίας

2ος Αγώνας  Κυπέλλου  – Boulder

3ος  Αγώνας Κύπελλου – Ανάπτυξης Νέων- Δυσκολίας

Η  Ε.Ο.Ο.Α. μπορεί να διοργανώνει και άλλους αγώνες, όπως αγώνες «open», διεθνείς αγώνες κλπ.

Επίσης, η Ομοσπονδία συμμετέχει (ή και διοργανώνει) και σε Βαλκανικούς αγώνες, στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, σε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου και Παγκοσμίου Κυπέλλου «Bouldering».

Κατηγορίες αθλητών

Οι κατηγορίες αθλητών  για το 2020 ήταν οι ακόλουθες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣΗΛΙΚΙΑ
ΑπόΈως
ΑΝΔΡΕΣ  ΓΥΝΑΙΚΕΣ  Seniors M,F200020 —
ΕΦΗΒΟΙ ΝΕΑΝΙΔΕΣ Juniors M,F200220011819
ΝΕΟΙ Α (Youth A) ΝΕΟΙ Β (Youth A)200420031617
ΝΕΟΙ Β (Youth B) ΝΕΕΣ Β (Youth B)200620051415
ΠΑΙΔΕΣ ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ Α (Cadets A)200820071213
ΠΑΙΔΕΣ ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ Β (Cadets B)201020091011
ΠΑΙΔΕΣ ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ Γ (Cadets C)2012201189Χ
ΠΑΙΔΕΣ ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ Δ (Cadets D)2013201377Χ

Οι κατηγορίες για το 2021 θα είναι οι ακόλουθες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣΗΛΙΚΙΑ
ΑπόΈως
ΑΝΔΡΕΣ  ΓΥΝΑΙΚΕΣ  Seniors M,F200120 —
ΕΦΗΒΟΙ ΝΕΑΝΙΔΕΣ Juniors M,F200320021819
ΝΕΟΙ Α (Youth A) ΝΕΟΙ Β (Youth A)200520041617
ΝΕΟΙ Β (Youth B) ΝΕΕΣ Β (Youth B)200720061415
ΠΑΙΔΕΣ ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ Α (Cadets A)200920081213
ΠΑΙΔΕΣ ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ Β (Cadets B)201120101011
ΠΑΙΔΕΣ ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ Γ (Cadets C)2013201289Χ
ΠΑΙΔΕΣ ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ Δ (Cadets D)2014201477Χ

Εγγραφή αθλητών

Για να εγγραφεί Έλληνας ως αθλητής αγωνιστικής αναρρίχησης σωματείου-μέλους της Ε.Ο.Ο.Α. πρέπει:

  • Να είναι τουλάχιστον 7 ετών
  • Να μην είναι αθλητής άλλου σωματείου για το ίδιο άθλημα
  • Να έχει συμπληρώσει και να υπογράψει αίτηση εγγραφής εις διπλούν (έντυπο της Ε.Ο.Ο.Α.). Αν είναι ανήλικος, πρέπει να υπάρχει η έγγραφη συγκατάθεση (πάνω στην αίτηση) αυτού που έχει τη γονική μέριμνα
  • Να είναι υπογεγραμμένη από το σωματείο ή σχετική έγκριση και βεβαίωση (πάνω στην αίτηση)
  • Να είναι υπογραμμένη η Κάρτα Υγείας Αθλητή από Καρδιολόγο ότι ο αθλητής είναι υγιής και μπορεί να συμμετέχει σε αγώνες (για το έτος υποβολής της αίτησης).
  • Να υποβάλλει επικυρωμένη φωτοτυπία της αστυνομικής του ταυτότητας ή πιστοποιητικό γεννήσεως Δήμου ή κοινότητας της Ελλάδας ότι είναι γραμμένος στα αντίστοιχα μητρώα
  • Να προσκομίσει 4 φωτογραφίες (τύπου ταυτότητας)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s