Ανακοίνωση του Συλλόγου για την Καραντίνα νούμερο 2.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου από την Δευτέρα  2 Νοεμβρίου έχει ανακοινώνει την αναστολή λειτουργίας των δραστηριοτήτων στην αίθουσα του Συλλόγου.

Από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου δεν πραγματοποιείται καμία δράση του Συλλόγου,

πάνω απ΄ όλα είναι η υγεία όλων.

Στην ανακοίνωση μας για την αναστολή λειτουργίας επισημάναμε την σημασία και την ανάγκη για άθληση. «Η  ενασχόληση με τον αθλητισμό θωρακίζει τον οργανισμό μας, είναι ένα όπλο για την υγεία, όμως στις σημερινές δύσκολες συνθήκες οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί να προστατεύσουμε τους γύρω μας. Ο αθλητισμός δέχεται ένα πολύ μεγάλο πλήγμα αυτήν την περίοδο όμως γρήγορα θα επανακάμψει»

Πιθανό να επανεκτιμηθούν κάποια πράγματα όσον αφορά τον αθλητισμό. 

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι επιτρέπετε η αναρρίχηση σε φυσικό πεδίο. Αυτή η δυνατότητα υπήρχε από την Τρίτη 3/11/20 αλλά με την ανακοίνωση της γενικής καραντίνας και το σταμάτημα κάθε αθλητικής δραστηριότητας δεν προλάβαμε να οργανώσουμε εξορμήσεις στο αναρριχητικό μας  πεδίο.  Θα γίνει μία προσπάθεια το επόμενο διάστημα όλα τα παιδιά που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν την αναρρίχηση στον βράχο. Θα στείλουμε σε όλους ένα πρόγραμμα για τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου.

Για τα μέλη που έχουν ήδη πληρώσει, η συνδρομή τους παρατείνεται για όσο διάστημα μείνει κλειστός ο σύλλογος.

Η αναστολή των προπονήσεων του συλλόγου θα διαρκέσει όσο το υπαγορεύουν οι συνθήκες και οι οδηγίες των αρμοδίων για τη δημόσια υγεία.

Όσον αφορά τις άλλες δραστηριότητες του Συλλόγου που πραγματοποιούνται στην αίθουσα είναι ξεκάθαρό ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις προπονήσεις . (CrossTraining, pilates yoga, Πινγκ Πόνγκ, Λάτιν).

Όσον αφορά την Ορειβασία Πεζοπορία οργανωμένα στο βουνό σαν Σύλλογος δεν θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το πρόγραμμα του Νοεμβρίου. Οι εκδρομές σε Πάρνηθα για τα παιδιά στις 15/11/2020 και η πεζοπορία στα Ύδατα Στυγός στις 22/11/2020 θα αναβληθούν. Όπως και στην πρώτη καραντίνα ότι αναβλήθηκε από τις ορειβατικές διαδρομές το συμπεριλάβαμε στο επόμενο πρόγραμμα. Έτσι και τώρα ανάλογα με την εξέλιξη  της πανδημίας θα διαμορφώσουμε το πρόγραμμα μας.  Θα γίνει μία προσπάθεια να αξιοποιήσουμε το Ποικίλο Όρος.

Μένουμε  δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες. Σαν Σύλλογος θα σας θυμίσουμε κάποια πράγματα που είχαμε ανεβάσει στο site  του Συλλόγου στην 1η  Καραντίνα

Είναι ανάγκη αυτές τις ημέρες να  αξιοποιούμε δημιουργικά τον χρόνο μας.

Επειδή η κατάσταση δεν είναι σίγουρο πότε θα λήξει, για όσο διάστημα κρατήσει καλό είναι να διαχειριστούμε  τον χρόνο μας δημιουργικά και ευχάριστα. Πέρα από τα μέτρα υγιεινής που είναι πλέον γνωστά σε όλους για το τι πρέπει να κάνουμε, είναι μία ευκαιρία να ασχοληθούμε με πράγματα που ίσως τα έχουμε ξεχάσει με την πολύωρη επαφή μας με την τεχνολογία (κινητά, υπολογιστές) όπως να διαβάζουμε ένα καλό βιβλίο, να δούμε  μια καλή ταινία, να παίξουμε επιτραπέζια παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό, να φτιάξουμε  όμορφες κατασκευές, και σίγουρα να μην χάσουμε την επαφή μας με τα μαθήματα, γενικότερα με το διάβασμα! Επειδή  οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες, προκύπτουν σοβαρές δυσκολίες από την απότομη διακοπή της κοινωνικής συναναστροφής των παιδιών ακόμα και αν παραμένουν ανοιχτά τα Δημοτικά σχολεία.

Το βάρος πέφτει επάνω στους γονείς, όχι απλά να κρατήσουν μέσα στο σπίτι τα παιδιά, αλλά να κάνουν μία σοβαρή προσπάθεια να έρθουν ακόμη πιο κοντά τους και να οργανώσουν τον χρόνο τους έτσι ώστε να μην περάσει αυτό το διάστημα άσκοπα να μην σπαταληθεί όλος ο χρόνος μπροστά στα κινητά, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στους υπολογιστές.

Για τους μικρούς αλλά και μεγάλους αναρριχητές του Συλλόγου:

Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε χρόνο να τακτοποιήσουμε τον αναρριχητικό μας εξοπλισμό,  τα ρούχα που χρησιμοποιούμε για την αναρρίχηση και την πεζοπορία. Έτσι ώστε να είμαστε πανέτοιμοι μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση να βγούμε για τις προπονήσεις και τις εξορμήσεις μας στα βουνά και στα αναρριχητικά πεδία. Να θυμίσουμε ότι οι αναρριχητές πρέπει να είναι νοικοκύρηδες. Όλα τα πράγματα τους, όχι μόνο της αναρρίχησης θα πρέπει να είναι τακτοποιημένα. Είναι μία ευκαιρία να τακτοποιήσουμε μόνοι μας και όχι οι μαμάδες ή οι μπαμπάδες τον  αναρριχητικό μας  εξοπλισμό αν δεν το έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Είναι ευθύνη κάθε αναρριχητή να γνωρίζει και να προσέχει τα υλικά του και τα ρούχα του. Καλή ευκαιρία να πλύνουμε μόνοι μας τα παπούτσια αναρρίχησης αφού δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα.

Σαν Σύλλογος κάνουμε κάποιες προτάσεις για να διαχειριστούμε τον χρόνο τον παιδιών και το δικό μας  στο σπίτι.

 1. Γυμναστική  στο σπίτι έχουμε στείλει  στο viber ένα χαλαρό πρόγραμμα κυκλικής προπόνησης χωρίς όργανα γυμναστικής για να υπάρχει η δυνατότητα να γίνει στο σπίτι: «Έλξεις, κάμψεις, ημικαθίσματα για τα πόδια, κοιλιακοί και ραχιαίοι» κάνουμε ασκήσεις για μία συντήρηση όσο διάστημα μένουμε μέσα. Θα μπορούσε να είναι και ένα καλό κίνητρο να βελτιώσουμε στοιχεία όπως η δύναμη και αντοχή στην δύναμη. Το μονόζυγο αυτήν την περίοδο είναι το καλύτερο όργανο που μπορεί να αξιοποιήσουμε. (χρόνος 30λεπτά)
 2. Βιβλία «Πνευματική τροφή» για τις δύσκολες μέρες. Είναι μία πρόκληση, σίγουρα θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από τους γονείς, για να αφήσουν αυτές τις μέρες τα παιδιά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα κινητά και να πάρουν στα χέρια τους ένα καλό βιβλίο. Αξίζει να προσπαθήσουμε όμως.
 3. Επιτραπέζια παιχνίδια: Προτάσεις έχουμε πολλές,  αλλά τώρα δεν είναι εύκολο να βρεθούν επιτραπέζια, επομένως ξεσκονίστε αυτά που έχετε ήδη. Π.χ. Βlokus, Κάστρα του Μυστρά, Mensa, Σαμποτέρ, Κέλτες). Παίξτε επιτραπέζια για ευχαρίστηση, καταγράψτε τα σκορ  αυτές τις μέρες, είναι ένα κίνητρο να δημιουργήσουμε «ευγενική άμιλλα» μεταξύ μας. Επιτραπέζια Κάισσα: http://www.kaissa.gr
 4. Σκάκι – Ακονίζει το μυαλό κορυφαίο παιχνίδι, για την ακρίβεια θεωρείται άθλημα. Μπορούμε ακόμα και στον υπολογιστή με προγράμματα που μπορείτε να κατεβάσετε, όμως κατά την γνώμη μας η μαγεία μίας πραγματικής σκακιέρας με πιόνια με αντίπαλο έναν άνθρωπο δεν μπορεί κανένα πρόγραμμα να αντικαταστήσει. Παίξτε σκάκι μεταξύ σας, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ο Σύλλογος Π.Ο.Σ. Πετρούπολης μαζί με τον Σ.Ο.Ν. Φιλαδέλφειας  διοργάνωσε τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο καθημερινά διαδικτυακά τουρνουά σκάκι για μικρούς και μεγάλους στην πλατφόρμα https://lichess.org/.  Πραγματοποιήθηκαν συνολικά πάνω από 30 τουρνουά ραπιτ και μπλιτς. Σε αυτήν την πλατφόρμα μπορείτε το επόμενο διάστημα να παίζετε σκάκι ελεύθερα. Συμμετέχουν χιλιάδες σκακιστές από όλο τον κόσμο και δίνει την δυνατότητα να παίζουμε μέσο διαδικτύου ένα παιχνίδι που έχει να προσφέρει πάρα πολλά σε κάθε παιδί και ενήλικα.

5. Πάζλ για μικρούς και μεγάλους

6. Παιχνίδια & Κατασκευές:  http://krokotak.com/ 

7. ΧορόςΠαραδοσιακοί χοροί κ.α. βοηθάει στην διάθεση – σαν διασκέδαση και ταυτόχρονα μία καλή άσκηση.

8. Ταινίες:  Ένα μέρους του χρόνου μας θα μπορούσε να είναι ένα καλό πρόγραμμα ταινιών αυτές τις μέρες.  Νομίζουμε ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε εδώ την τεχνολογία για να βρείτε τις ταινίες.

 • Nordwand (2008) Ανάβαση στη Βόρεια Ορθοπλαγιά  του Einger το 1936.
 • Meru (2015) Μια πραγματική ιστορία τριών στενών φίλων (Conrad Anker, Jimmy Chin και Renan Ozturk) οι οποίοι ανήκουν στην παγκόσμια αναρριχητική ελίτ. 
 • Sherpa (2015)  Ένα ντοκιμαντέρ το οποίο κινηματογραφήθηκε κατά την θανατηφόρα χιονοστιβάδα στο Έβερεστ το 2014 η οποία σκότωσε 16 Sherpa. Μία καταπληκτική ταινία η οποία αποτελεί φόρο τιμής για τους Sherpa χωρίς τους οποίους σχεδόν κανένας δεν θα μπορούσε να ανέβει σήμερα στο Έβερεστ.
 •  Mountain (2017)Ντοκιμαντέρ – Μία ταινία ύμνος προς τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Η φωνή του William Dafoe μας ταξιδεύει μέσα από εκπληκτικές εικόνες και σκηνοθεσία που κόβει την ανάσα, σε κάποιες από τις ψηλότερες οροσειρές του κόσμου.
 • K2 the killer summitΝτοκιμαντέρ – Για το ίδιο γεγονός το 2012 υπάρχει και η ταινία The Summit. Τον Αύγουστο του 2008, 25 ορειβάτες από διάφορες χώρες του κόσμου φτάνουν στην κατασκήνωση βάσης του Κ2, ίσως της πιο επικίνδυνης κορυφής στον κόσμο. Μετά από 48 ώρες 11 από αυτούς είτε σκοτώνονται είτε εξαφανίζονται.
 •  Art of Freedom (2011) Το ντοκιμαντέρ αυτό απαντάει σε κάποια από τα πιο σημαντικά ερωτήματα του φαινομένου των πολωνικών αποστολών στα Ιμαλάια. Οι Πολωνοί είναι οι κυρίαρχοι των ψηλότερων κορυφών τα τελευταία 20 χρόνια αναδεικνύοντας δεκάδες ολοκληρωμένους ορειβάτες.
 • Touching the Void – Αγγίζοντας το κενό (2003) Ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ το οποίο αφηγείται την ιστορία δύο φίλων που θέλουν να σκαρφαλώσουν στη Siula Grande στις Περουβιανές Άνδεις.
 • Jeff Lowe’s Metanoia (2014)
 • The Dawn Wall (2017) Σε μία απίστευτη ιστορία επιμονής ο Tommy Caldwell και ο σχοινοσύντροφός του Kevin Jorgeson προσπαθούν να σκαρφαλώσουν το Dawn Wall του El Capitan. Ντοκιμαντέρ 
 • Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ Η πρώτη ελληνική αποστολή στο Έβερεστ το 2004.
 •  Everest (2015) με βάση την τραγωδία το 1996  στο Έβερεστ.

Σημαντική σημείωση για τις ταινίες οι περισσότερες  λόγω ότι είναι αληθινές ιστορίες συνήθως δεν έχουν ευχάριστο τέλος. Η αλήθεια είναι όμως ότι όσες τέτοιες ταινίες προβάλαμε στον Σύλλογο άγγιξαν πιο πολύ τους αθλητές του Συλλόγου και τους γέμισαν με περισσότερη δύναμη και όρεξη να πραγματοποιήσουν  υψηλούς στόχους όχι μόνο για την ορειβασία και αναρρίχηση αλλά και για την ζωή.

Ταινίες για μικρά παιδιά 

 • Τα μυαλά που κουβαλάς 
 • Το αγόρι και ο κόσμος 
 • Ο μικρός Νικόλας 
 • Το δέντρο που έδινε 
 • Up ( Ψηλά στον ουρανό) 
 • Η ζωή είναι ωραία
 • Η κλέφτρα των βιβλίων
 • Ο άνθρωπος που ταπείνωσε τον Χίτλερ (Τζέσε Οουένς 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια το 1936 στο Βερολίνο)
 • Ο πόλεμος των κουμπιών
 • Οικογένεια Μπελιέ
 • Το άλογο του πολέμου (αντιπολεμικό)
 • Το αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες (αντιπολεμικό)
 • Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος (YouTube ) 
 • Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η επιστήμη (YouTube ) 
 • Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων (YouTube) 

Αναμένουμε και δικές σας προτάσεις σκέψεις και ιδέες για αυτές τις μέρες.

Ακόμα όποιο  μέλος του Συλλόγου αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα που μπορούμε να βοηθήσουμε μπορείτε να μας βρείτε στα τηλέφωνα . 6973632190, 6948522375,

Στέλνουμε μηνύματα αισιοδοξίας! Δυναμώνουμε την φωνή μας ενισχύουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας!

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s