Κυριακή 5 Ιουλίου Πεζοπορική – Ορειβατική εκδρομή στο Ηφαίστειο στα Μέθανα.

Ο «Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Πετρούπολης» την Κυριακή 5 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει Πεζοπορική – Ορειβατική  εκδρομή στο Ηφαίστειο στα Μέθανα.

 Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 • Συνάντηση στις 6:45 και αναχώρηση από την πλατεία Ηρώ στις 7:00.
 • Θα πραγματοποιηθούν δύο διαδρομές ξεκινάνε και οι δύο από την Καμένη χώρα.
 • Η μικρή διαδρομή θα έχει διάρκεια 1 ½  ώρα (  4,5 χιλ.) και Υ.Δ. +150μ. Η μικρή διαδρομή θα επιστρέψει  από την ίδια διαδρομή. Όσοι πραγματοποιήσουν την  μικρή διαδρομή θα έχουν χρόνο για καφέ στην Καμένη Χώρα μέχρι να επιστρέψει η μεγάλη διαδρομή.
 • Η Μεγάλη Διαδρομή θα έχει διάρκεια από 3 ώρες μέχρι 3 ½  ώρες Υ.Δ. +359μ. 10,6χιλ.(Μορφή διαδρομής μονοπάτι, και δασικός δρόμος) η μεγάλη διαδρομή θα φτάσει μέχρι το ηφαίστειο και στην συνέχεια στην Καμένη χώρα, συνεχίζει η μεγάλη διαδρομή μέχρι την Κρασοπαναγιά
 • Όσοι δεν θέλουν καθόλου να περπατήσουν μπορούν να καθίσουν στην παραλία του Μεγαλοχωρίου ή στο χωριό Βαθύ μέχρι να επιστρέψει το πούλμαν από την πεζοπορία.
 • Όλοι μαζί στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε στα Μέθανα για μπάνιο και φαγητό.

Επιστροφή στις 17:00 για Πετρούπολη.

 • Το κόστος για τη μεταφορά είναι 15€ για τα μέλη του Συλλόγου και 17€ για τα μη μέλη.   Όποιος έρθει με δικό του μέσο το κόστος είναι 5€.
 • Την Πέμπτη 2 Ιουλίου στις 21:00 στα γραφεία του Συλλόγου Μ. Μπότσαρη 5, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την πεζοπορική διαδρομή
 • Λόγω των αυξημένων μέτρων λόγω πανδημίας με βάση τα ειδικά πρωτόκολλα για τις μεταφορές με πούλμαν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 35 θέσεις. Επομένως λόγω του μικρού αριθμού θέσεων θα πρέπει όποιος ενδιαφέρετε να δηλώσει έγκαιρα συμμετοχή στα τηλέφωνα του Συλλόγου αλλά και στα γραφεία Μ. Μπότσαρη 5, θα είναι ανοιχτά από τις 17:00 μέχρι τις 21:00 καθημερινά.  Θα παρακαλούσαμε να γίνουν έγκαιρα οι δηλώσεις συμμετοχής και η εξόφληση αυστηρά μέχρι την Παρασκευή 3 Ιουλίου. Όποιος δεν έχει εξοφλήσει έως την Παρασκευή θα μπαίνει αυτομάτως στην αναμονή. Για να υπάρχει η δυνατότητα να γίνει έγκαιρα ο προγραμματισμός. Για ακυρώσεις που θα γίνουν μετά την Παρασκευή 3 Ιουλίου δε θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων διότι θα έχουν κλειστεί τα πούλμαν.
 • Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συλλόγου Μ. Μπότσαρη 5 και στο τηλέφωνο 6973960312 (Ώρες επικοινωνίας Δευτέρα – Παρασκευή 17:00 – 21:00).
 • Πληροφορίες για την Πεζοπορία στο τηλ.: 6973632190.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Μέθανα .

Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Η χερσόνησος είναι γνωστή για τα λουτρά της και το ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα. Υπάρχουν περίπου 30 ηφαιστειακοί δόμοι στη χερσόνησο και η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε υποθαλάσσια το 1700, στο βόρειο μέρος μπροστά από τα Μέθανα.

Μαζί με τα ηφαίστεια της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου, τα Μέθανα ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο σχετίζεται με τα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία της Ελλάδας (Σουσάκι – Μέθανα – Μήλος/Κίμωλος/Πολύαιγος – Σαντορίνη και Νίσυρος) και χαρακτηρίζονται ως ενεργό ηφαίστειο. Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο δυτικό άκρο του ηφαιστειακού τόξου αυτού και διαθέτει σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό, όχι όμως πλήρως ερευνημένο[1].

Στα Μέθανα υπάρχουν περίπου 60 χλμ σηματοδοτημένα μονοπάτια.

Τα Μέθανα είναι πλούσια σε προϊστορικά και αρχαία ευρήματα. Στο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, 1,5 χλμ από τη Λουτρόπολη Μεθάνων, το 1990, στα θεμέλια της μικρής εκκλησίας, ανακαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός Μυκηναϊκής Εποχής του 14ου και 13ου αι. π.Χ. Σ’ ένα από τα κτίσματα του οικισμού βρέθηκαν αφιερώματα (ειδώλια και κοσμήματα), από τα οποία εκτιμάται ότι ήταν χώρος λατρείας προϊστορικής θεότητας, και πιθανόν του Ποσειδώνα. Τα ευρήματα της ανασκαφής εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πειραιά. Στο λόφο του Παλαιόκαστρου, κοντά στο Βαθύ, βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων, με τα καλοδιατηρημένα από ηφαιστειακό πέτρωμα τείχη και την καλοδιατηρημένη πύλη, η οποία χτίστηκε κατά τον 4ο με 3ο αι. π.Χ., από την εποχή του  Πελοποννησιακού Πολέμου. Από ευρήματα φαίνεται ότι η περιοχή είχε πρωτοκατοικηθεί από τη νεολιθική εποχή (5.000 π.Χ.). Οι ελάχιστες ανασκαφές που έγιναν στην Ακρόπολη των αρχαίων Μεθάνων έφεραν στο φως θραύσματα Μυκηναϊκών αγγείων. Επίσης ορατά ερείπια αρχαίων οικημάτων σώζονται και μέσα στη θάλασσα, από τη βυθισμένη πόλη των Μεθάνων, μεταξύ των οποίων και η προβλήτα του αρχαίου λιμανιού. Ανάμεσα στα υποθαλάσσια αρχαία ερείπια, υπάρχουν και Βυζαντινές εκκλησίες, που σημαίνει ότι οι καθιζήσεις έγιναν τα πρώτα μ.Χ. χρόνια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη των Μεθάνων είχε περίπου 700 σπίτια.

Το Σπήλαιο των Περιστεριών βρίσκεται στο δυτικό παραλιακό δρόμο 2.5 χλμ πριν από το Βαθύ. Ανακαλύφθηκε το 1973 κατά τη διάνοιξη του δυτικού παραλιακού δρόμου, είναι ηλικίας 2,5 εκατ. ετών, έχει μήκος 250 μέτρων και αποτελείται από τρεις θαλάμους.Στον πρώτο θάλαμο υπάρχει μικρή λίμνη που για να την περάσεις ίσως χρειάζεται φουσκωτό. Ο δεύτερος είναι γεμάτος βράχους και στον τρίτο υπάρχει και πάλι νερό. Στους δύο τελευταίους θαλάμους υπάρχουν εντυπωσιακοί σταλαγμίτες σε όμορφους σχηματισμούς. Λέγεται ότι το σπήλαιο εκτείνεται μέχρι κάτω από το οροπέδιο «Θρονί».

Tο κάστρο του Φαβιέρου βρίσκεται στο Στενό των Μεθάνων, σε υψόμετρο περίπου 80μ πάνω στο λόφο και το οποίο αποτελεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής προς το κάστρο είναι πεζοπορικά, μέσα από ένα μονοπάτι με σήμανση.Κατά μήκος της διαδρομής συναντά κανείς υπολείμματα οχυρώσεων. Πρόκειται για κάστρο της μεσαιωνικής εποχής με τέσσερις μικρούς πυργίσκους στις άκρες του. Χτίστηκε το 1826, υπό τις διαταγές του Νικόλαου Κάρολου Φαβιέρου, Γάλλου στρατηγού, πάνω στα ερείπια παλαιών οχυρώσεων που είχαν χτίσει οι Αθηναίοι (ο Νικίας) τον 5ο αι.π.Χ, στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Ο στρατηγός Φαβιέρος ήταν αυτός που οργάνωσε και διοίκησε τον πρώτο τακτικό στρατό της Ελλάδας, στον οποίο αποδίδεται και το όνομα του οικισμού της Τακτικούπολης.

Κατά τον 14ο αιώνα, περίοδος στην οποία ο πληθυσμός της περιοχής είχε αραιώσει πολύ, εγκαταστάθηκαν στη χερσόνησο των Μεθανων Αρβανίτες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s