Μένουμε Σπίτι και αξιοποιούμε δημιουργικά τον χρόνο μας αυτές τις ημέρες

Επειδή η έκτακτη κατάσταση δεν είναι σίγουρο πότε θα λήξει, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε ότι δεν θα τελειώσει την επόμενη εβδομάδα αλλά ίσως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η Πεζοπορία – Ορειβασία και η Αναρρίχηση στο βουνό και στην πίστα είναι μία διέξοδος όχι μόνο ένα άθλημα. Σε όλους μας λείπει η αναρρίχηση πρέπει όμως για την ώρα να προσαρμοστούμε σε μία νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.  Όπως και να έχει  δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε  όλα όσα κάναμε το προηγούμενο διάστημα.

Επομένως μένουμε μέσα και διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας δημιουργικά και ευχάριστα. Πέρα από τα μέτρα υγιεινής που είναι πλέον γνωστά σε όλους για το τι πρέπει να κάνουμε είναι μία ευκαιρία να ασχοληθούμε με πράγματα που ίσως τα έχουμε ξεχάσει με την πολύωρη επαφή μας με την τεχνολογία (κινητά, υπολογιστές) όπως να διαβάζουμε ένα καλό βιβλίο, να δούμε  μια καλή ταινία, να παίξουμε επιτραπέζια παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό, να φτιάξουμε  όμορφες κατασκευές, και σίγουρα να μην χάσουμε την επαφή μας με τα μαθήματα, γενικότερα με το διάβασμα! Επειδή  οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες, προκύπτουν σοβαρές δυσκολίες από την απότομη διακοπή της κοινωνικής συναναστροφής των παιδιών.

Το βάρος πέφτει επάνω στους γονείς, όχι απλά να κρατήσουν μέσα στο σπίτι τα παιδιά, αλλά να κάνουν μία σοβαρή προσπάθεια να έρθουν ακόμη πιο κοντά τους και να οργανώσουν τον χρόνο τους έτσι ώστε να μην περάσει αυτό το διάστημα άσκοπα να μην σπαταληθεί όλος ο χρόνος μπροστά στα κινητά, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στους υπολογιστές.

Για τους μικρούς αλλά και μεγάλους αναρριχητές του Συλλόγου:

Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε χρόνο να τακτοποιήσουμε τον αναρριχητικό μας εξοπλισμό  τα ρούχα που χρησιμοποιούμε για την αναρρίχηση και την πεζοπορία. Έτσι ώστε να είμαστε πανέτοιμοι μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση να βγούμε για τις προπονήσεις και τις εξορμήσεις μας στα βουνά και στα αναρριχητικά πεδία. Να θυμίσουμε ότι οι αναρριχητές πρέπει να είναι νοικοκύρηδες. Όλα τα πράγματα τους, όχι μόνο της αναρρίχησης θα πρέπει να είναι τακτοποιημένα. Είναι μία ευκαιρία να τακτοποιήσουμε μόνοι μας και όχι οι μαμάδες ή οι μπαμπάδες τον  αναρριχητικό μας  εξοπλισμό αν δεν το έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Είναι ευθύνη κάθε αναρριχητή να γνωρίζει και να προσέχει τα υλικά του και τα ρούχα του. Καλή ευκαιρία να πλύνουμε μόνοι μας τα παπούτσια αναρρίχησης αφού δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα.

Σαν Σύλλογος κάνουμε κάποιες προτάσεις για να διαχειριστούμε τον χρόνο τον παιδιών και το δικό μας  στο σπίτι. 

 1. Γυμναστική  στο σπίτι έχουμε στείλει  στο viber ένα χαλαρό πρόγραμμα κυκλικής προπόνησης χωρίς όργανα γυμναστικής για να υπάρχει η δυνατότητα να γίνει στο σπίτι: «Έλξεις, κάμψεις, ημικαθίσματα για τα πόδια, κοιλιακοί και ραχιαίοι» κάνουμε ασκήσεις για μία συντήρηση όσο διάστημα μένουμε μέσα. Θα μπορούσε να είναι και ένα καλό κίνητρο να βελτιώσουμε στοιχεία όπως η δύναμη και αντοχή στην δύναμη. Το μονόζυγο αυτήν την περίοδο είναι το καλύτερο όργανο που μπορεί να αξιοποιήσουμε. (χρόνος 30λεπτά)

2. Βιβλία «Πνευματική τροφή» για τις δύσκολες μέρες. Είναι μία πρόκληση, σίγουρα θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από τους γονείς, για να αφήσουν αυτές τις μέρες τα παιδιά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα κινητά και να πάρουν στα χέρια τους ένα καλό βιβλίο. Αξίζει να προσπαθήσουμε όμως.

3. Επιτραπέζια παιχνίδια: Προτάσεις έχουμε πολλές,  αλλά τώρα δεν είναι εύκολο να βρεθούν επιτραπέζια, επομένως ξεσκονίστε αυτά που έχετε ήδη. Π.χ. Βlokus, Κάστρα του Μυστρά, Mensa, Σαμποτέρ, Κέλτες). Παίξτε επιτραπέζια για ευχαρίστηση, καταγράψτε τα σκορ  αυτές τις μέρες, είναι ένα κίνητρο να δημιουργήσουμε «ευγενική άμιλλα» μεταξύ μας. Επιτραπέζια Κάισσα: http://www.kaissa.gr

4. Σκάκι – Ακονίζει το μυαλό κορυφαίο παιχνίδι, για την ακρίβεια θεωρείτε άθλημα. Μπορούμε ακόμα και στον υπολογιστή με προγράμματα που μπορείτε να κατεβάσετε, όμως κατά την γνώμη η μαγεία μίας πραγματικής σκακιέρα με πούλια με αντίπαλο έναν άνθρωπο δεν μπορεί κανένα πρόγραμμα να αντικαταστήσει. Παίξτε σκάκι μεταξύ σας, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ο ΣΟΝΦ διοργανώνει καθημερινά διαδικτυακά τουρνουά σκάκι για μικρούς και μεγάλους στην πλατφόρμα https://lichess.org/. Την Τρίτη 24/3 8μμ 1ο Διαδικτυακό Ράπιντ ΣΟΝΦ – ΠΟΣ ΠετρούποληςΔικαίωμα συμμετοχής έχουν οι παίκτες που αγωνίστηκαν με τον ΣΟΝΦ και τον ΠΟΣ Πετρούπολης στα ομαδικά πρωταθλήματα.

Πέμπτη 26/3/2020 6μμ 6 Νεανικό Διαδικτυακό Τουρνουά εγγραφή https://lichess.org/tournament/bubdgMab με το ίδιο password Πέμπτη 26/3/2020 8μμ 1ο Διαδικτυακό Μπλιτς 
  Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι παίκτες του ΣΟΝΦ και του ΠΟΣ Πετρούπολης στο διασυλλογικό πρωτάθλημα https://lichess.org/tournament/JcvAtoWS
. Όποιος επιθυμεί να παίξει να επικοινωνήσει για να πάρει το password με το e-mail : xr.kyriazis2@gmail.com

5. Πάζλ

6. Παιχνίδια & Κατασκευές:  http://krokotak.com/ 

7. ΧορόςΠαραδοσιακοί χοροί κ.α. βοηθάει στην διάθεση – σαν διασκέδαση και ταυτόχρονα μία καλή άσκηση.

8. Ταινίες: Ένα μέρους του χρόνου μας θα μπορούσε να είναι ένα καλό πρόγραμμα ταινιών αυτές τις μέρες.  Νομίζουμε ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε εδώ την τεχνολογία για να βρείτε τις ταινίες.

Ταινίες: Με θέμα την Αναρρίχηση – Ορειβασία –  Οι ταινίες είναι είτε ντοκιμαντέρ είτε βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα. Είναι κυρίως για ενήλικες και για τα μεγαλύτερα παιδιά. Σας ενημερώνουμε ότι οι περισσότερες ταινίες δεν έχουν ευχάριστο τέλος. Όμως δείχνουν με έντονο τρόπο πως οι ορειβάτες αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες στο βουνό. Στο Σύλλογο πριν 1,5 χρόνο προβάλαμε την πρώτη ταινία που προτείνουμε και πραγματικά καθήλωσε και τους πιο μικρούς αναρριχητές του Συλλόγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα παιδιά στο τέλος έφυγαν με πολύ θετικά συναισθήματα και έβαλαν σαν στόχο να προετοιμαστούν για να ανέβουν στο Αινγκερ, ακόμα και στο Έβερεστ.

 • Nordwand (2008) Ανάβαση στη Βόρεια Ορθοπλαγιά  του Einger το 1936.
 • Meru (2015) Μια πραγματική ιστορία τριών στενών φίλων (Conrad Anker, Jimmy Chin και Renan Ozturk) οι οποίοι ανήκουν στην παγκόσμια αναρριχητική ελίτ. 
 • Sherpa (2015)  Ένα ντοκιμαντέρ το οποίο κινηματογραφήθηκε κατά την θανατηφόρα χιονοστιβάδα στο Έβερεστ το 2014 η οποία σκότωσε 16 Sherpa. Μία καταπληκτική ταινία η οποία αποτελεί φόρο τιμής για τους Sherpa χωρίς τους οποίους σχεδόν κανένας δεν θα μπορούσε να ανέβει σήμερα στο Έβερεστ.
 •  Mountain (2017)Ντοκιμαντέρ – Μία ταινία ύμνος προς τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Η φωνή του William Dafoe μας ταξιδεύει μέσα από εκπληκτικές εικόνες και σκηνοθεσία που κόβει την ανάσα, σε κάποιες από τις ψηλότερες οροσειρές του κόσμου.
 • K2 the killer summitΝτοκιμαντέρ – Για το ίδιο γεγονός το 2012 υπάρχει και η ταινία The Summit. Τον Αύγουστο του 2008, 25 ορειβάτες από διάφορες χώρες του κόσμου φτάνουν στην κατασκήνωση βάσης του Κ2, ίσως της πιο επικίνδυνης κορυφής στον κόσμο. Μετά από 48 ώρες 11 από αυτούς είτε σκοτώνονται είτε εξαφανίζονται.
 •  Art of Freedom (2011) Το ντοκιμαντέρ αυτό απαντάει σε κάποια από τα πιο σημαντικά ερωτήματα του φαινομένου των πολωνικών αποστολών στα Ιμαλάια. Οι Πολωνοί είναι οι κυρίαρχοι των ψηλότερων κορυφών τα τελευταία 20 χρόνια αναδεικνύοντας δεκάδες ολοκληρωμένους ορειβάτες.
 • Touching the Void – Αγγίζοντας το κενό (2003) Ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ το οποίο αφηγείται την ιστορία δύο φίλων που θέλουν να σκαρφαλώσουν στη Siula Grande στις Περουβιανές Άνδεις.
 • Jeff Lowe’s Metanoia (2014)
 • The Dawn Wall (2017) Σε μία απίστευτη ιστορία επιμονής ο Tommy Caldwell και ο σχοινοσύντροφός του Kevin Jorgeson προσπαθούν να σκαρφαλώσουν το Dawn Wall του El Capitan. Ντοκιμαντέρ 
 • Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ Η πρώτη ελληνική αποστολή στο Έβερεστ το 2004.
 •  Everest (2015) με βάση την τραγωδία το 1996  στο Έβερεστ.

Ταινίες για μικρά παιδιά 

 • Τα μυαλά που κουβαλάς 
 • Το αγόρι και ο κόσμος 
 • Ο μικρός Νικόλας 
 • Το δέντρο που έδινε 
 • Up ( Ψηλά στον ουρανό) 

Ταινίες για μεγάλα παιδιά 

 • Η ζωή είναι ωραία 
 • Η κλέφτρα των βιβλίων 
 • Ο άνθρωπος που ταπείνωσε τον Χίτλερ (Τζέσε Οουένς 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια το 1936 στο Βερολίνο)
 • Ο πόλεμος των κουμπιών 
 • Οικογένεια Μπελιέ 
 • Το άλογο του πολέμου (αντιπολεμικό) 
 • Το αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες (αντιπολεμικό)
 • Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος (YouTube ) 
 • Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η επιστήμη (YouTube ) 
 • Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων (YouTube) 

Αναμένουμε και δικές σας προτάσεις σκέψεις και ιδέες για αυτές τις μέρες.

Ακόμα όποιο  μέλος του Συλλόγου αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα που μπορούμε να βοηθήσουμε μπορείτε να μας βρείτε στα τηλέφωνα . 6973632190, 6948522375,

Μένουμε σπίτι, Δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες.

Στέλνουμε μηνύματα αισιοδοξίας! Δυναμώνουμε την φωνή μας ενισχύουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s