Για την συμμετοχή στις δραστηριότητες του ΠΟΣΠ

Για την συμμετοχή στις δραστηριότητες του ΠΟΣΠ

Οι συμμετέχοντες στις εξορμήσεις του Συλλόγου φέρουν την ευθύνη της ατομικής τους ασφάλειας. Γνωρίζοντας από πριν το βαθμό δυσκολίας και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχουν. Αυτό προβλέπεται από το Άρθρο 1 περί Ατομικής ευθύνης της διακήρυξης του Τυρόλου για την καλύτερη άσκηση των αθλημάτων του βουνού (2002). «Οι ορειβάτες και οι αναρριχητές ασκούν το άθλημα τους κάτω από συνθήκες όπου υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και η εξωτερική βοήθεια μπορεί να μην είναι διαθέσιμη. Με αυτό κατά νου, ασκούν τη δραστηριότητα τους αυτή με δική τους ευθύνη και είναι υπόλογοι για την ασφάλεια τους. Οι ενέργειές των ατόμων δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τους γύρω τους και το περιβάλλον».

Σε κάθε ανακοίνωση για προγραμματισμένη διαδρομή θα αναγράφονται ο βαθμός δυσκολίας και περισσότερα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της δραστηριότητας.

Οι ώρες που αναγράφονται στις ανακοινώσεις η στο πρόγραμμα για την διάρκεια μίας πεζοπορικής διαδρομής υπολογίζεται κατά προσέγγιση και εξαρτάται κάθε φορά από τις καιρικές συνθήκες και τις δυνατότητες συνολικά των συμμετεχόντων.

Οι αρχηγοί τις διαδρομής έχουν την ευθύνη για την τήρηση του προγράμματος της διαδρομής, μπορούν όμως να τροποποιούν την εκτέλεση ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ή άλλες πιθανές δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν κατά την διάρκεια της πεζοπορίας.

Οι αρχηγοί μπορεί να αποκλείσουν από την διαδρομή άτομα που δεν είναι εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο ατομικό εξοπλισμό κατά περίπτωση. Αν δηλαδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της ανάβα σης ή για οποιονδήποτε λόγο που έχει να κάνει με την δική τους ασφάλεια.

Αν κάποιος από τους συμμετέχοντες για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλει ή δεν μπορεί να ακολουθήσει την πορεία της ανάβασης, οφείλει να ενημερώσει τον αρχηγό. Το ίδιο ισχύει και για συμμετέχοντες που θέλουν να πάνε κάπου αλλού από την προκαθορισμένη διαδρομή, αν απομακρυνθούν από τους υπόλοιπους για κάποιο διάστημα, οφείλει να ενημερώσει και να πάρει άδεια από τον αρχηγό διαδρομής σε αντίθετη περίπτωση δε θα φέρει ευθύνη ο αρχηγός και γενικά ο ΠΟΣΠ για τυχόν ταλαιπωρία ή ατύχημα του.

Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας όλοι είναι πίσω από τον αρχηγό της διαδρομής, και δεν μένουμε πίσω από αυτό τον που έχει οριστεί τελευταίος. Έχουμε πάντα επαφή οπτική μ’ αυτόν που είναι μπροστά μας, δεν λοξοδρομούμε ούτε σταματάμε κόβοντας την φάλαγγα χωρίς να ενημερώσουμε.Για την συμμετοχή στις δραστηριότητες του ΠΟΣΠ

Δεν φτάνουμε στα όρια μας, σκεφτόμαστε ότι όσο χρόνο και κόπο χρειάζεται για να φτάσουμε κάπου, άλλος τόσος τουλάχιστον χρειάζεται για να επιστρέψουμε.

Δεν ξεκινάμε μία πορεία αν δεν αισθανόμαστε απολύτως υγιείς και έτοιμοι σωματικά, πνευματικά και ψυχικά.

Αν κάτι δεν πάει καλά, ενημερώνουμε τον αρχηγό διακριτικά.

Είμαστε πάντα καλοπροαίρετοι και φιλικοί με την ομάδα, δεν κάνουμε ρατσιστικά σχόλια, ούτε προσπαθούμε να μειώσουμε κάποιον.

Δεν κλωτσάμε πέτρες και δεν πετάμε αντικείμενα. Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού συνοδοιπόρου μας.

Στις ομάδες δεν χωράνε ανταγωνιστικές και εγωιστικές συμπεριφορές. Η λογική μας κατά την ανάβαση είναι ότι προσπαθούμε να φτάσουμε τον στόχο που έχουμε βάλει τότε έχει καλώς, αλλά αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν τα καταφέρουμε δεν ξεπερνάμε τα όρια βάζοντας σε κίνδυνο την ομάδα. Είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε δεν κάνουμε παράπλευρες δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με την πεζοπορία π.χ. μάζεμα χόρτων ή κυνήγι κ.α.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες

Το βράδυ πριν την πεζοπορία αποφεύγουμε το πολύ και βαρύ φαγητό. Προτιμάμε τα φαγητά που απελευθερώνουν την επομένη ενέργεια (ζυμαρικά, πατάτες)

Το αλκοόλ στη διάρκεια της πορείας δεν προσφέρει καμία βοήθεια π.χ. δεν ζεσταίνει. Γενικά δεν επιτρέπεται η κατανάλωση του, θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του αλλά και την ομάδα.

Φοράμε ρούχα με έντονα χρώματα για να είμαστε εύκολα ορατοί αν χρειαστεί.

Να έχουμε υπόψη ότι τα βαμβακερά ενδύματα μπορεί να είναι ζεστά αλλά κατακρατούν την υγρασία και καλό είναι να τα αποφεύγουμε.

Προσέχουμε να μην προεξέχουν τα πράγματα μας από το σακίδιο, να μην κρέμονται κορδόνια σχοινιά, υπάρχει κίνδυνος κάπου να πιαστούμε και να τραυματιστούμε.

Αποφεύγουμε ακόμη και το καλοκαίρι, τα κοντά παντελόνια και τα παπούτσια που δεν καλύπτουν τον αστράγαλο.

Όσον αφορά το περιβάλλον, και τις περιοχές που επισκεπτόμαστε.

Δεν κόβουμε κλαδιά.

Δεν αφήνουμε σκουπίδια πίσω μας.

Δεν ανάβουμε για κανένα λόγο φωτιά στο ύπαιθρο.

Δεν χαράζουμε φλοιούς δέντρων, δεν γράφουμε στα βράχια.

Δεν αιχμαλωτίζουμε, δεν τραυματίζουμε και δεν σκοτώνουμε ζώα, πουλιά έντομα.

Δεν πλησιάζουμε φωλιές ζώων.

Δεν φωνάζουμε και δεν χρησιμοποιούμε πηγές ηχητικής ρύπανσης.

Δεν μολύνουμε το πόσιμο νερό, και χρησιμοποιούμε όσο ακριβώς χρειαζόμαστε.

Δεν προκαλούμε φθορές σε κανένα δημιούργημα της φύσης και του ανθρώπου.

Σεβόμαστε τους κατοίκους των τόπων που επισκεπτόμαστε, τα ήθη και τα έθιμα τους, τον τρόπο που έχουν επιλέξει να ζουν και να εκφράζονται.

Αποφεύγουμε κάθε συζήτηση ή ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση.

Δεν μεταφέρουμε στο ύπαιθρο το άγχος, και την επιθετικότητα και την μοναξιά της πόλης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s